Beemdkroon (Knautia arvensis)
beemdkroon
Beemdkroon
Knautia arvensis
Beemdkroon
komt in het wild vrij algemeen voor op akkers (arvensis), in weilanden, langs wegen en langs dijken. De plant heeft sappige bladeren die door de sla kunnen worden gemengd. De geslachtsnaam komt van de Duitse botanicus Christian Knaut (1654-1716). De Knautia bevat een aantal geneeskrachtige stoffen en in de homeopathie wordt een extract van de plant voorgeschreven bij huidaandoeningen. De plant werd in de volksgeneeskunde uitwendig gebruikt bij kneuzingen en verwondingen. Hij produceert veel nectar en is daarom een geliefde vlinderplant. Imkers noemen deze plant een drachtplant omdat ze nectar en stuifmeel levert aan de bijen. Bloeitijd: juli-augustus maar ik heb tot begin november boven op de Zwanenberg nog vaak bloeiende beemdkroon aangetroffen.
Boerenwormkruid

Boerenwormkruid
Tanacetum vulgare
Boerenwormkruid
is een winterharde kruidachtige composiet en vaste plant met een hoogte van 1, 5 meter. De stengel is rond, geribd, groen met rode vlekjes. De bladeren zijn aromatisch, diep ingesneden, getand en donkergroen en rijk aan kalium. De bloemen bloeien in dichte, platte, mosterdgele schermvormige pluimen van de late zomer tot de herfst. De zaden zijn zeer klein, groenachtig wit, geribd en ellipsvormig. Deze plant werd als ontwormingsmiddel voor mens en dier gebruikt. Droogbloemen zouden insecten weghouden. Boerenwormkruid is eetbaar maar toch oppassen met grote hoeveelheden en af te raden bij zwangerschap.
Meer over het boerenwormkruid op de kruidenpagina
Bosanemonen aan de wei van stierke
bosanemonen an de biezekenshoek
Anemone nemorosa
Bosanemoon
is de voorjaarsbloeier bij uitstek in de bosrand van Bertembos. In de wortelstok slaat de plant de nodige voedingsstoffen op zodat hij in het voorjaar daar kan op teren. De bloemen zijn 's nachts gesloten ter bescherming tegen koude en vocht.
Brem
Brem
Brem
Cytisus scoparius
Brem
is een veel voorkomende struik aan bosranden, kapvlaktes, heides en zandgronden. Op de zuidgerichte helling van de Biezekenshoek en de rand van het dennenbos. Aan de Grote Reedelle staan er enkele exemplaren van deze rijkvertakte struik met de typisch gele bloemen en de zwarte peulen.